Cicle de Cinema i Drets Humans per a instituts 2019

El projecte de Cinema i Drets Humans planteja cinc sessions educatives a través de l’audiovisual sobre els drets humans per a joves d’entre 14 a 18 anys.

Es treballen els següents temes:

  • El racisme
  • Orientació sexual i identitat de gènere
  • Pobresa i desigualtats al món
  • La violència contra la dona

A les sessions es planteja el tema a través de fragments audiovisuals de pel·lícules, documentals, animació, etc. i es fan dinàmiques de grup també participatives al voltant de diferents aspectes dels valors que vulguem destacar. A cada sessió comptem amb la participació d’entitats en la matèria, com SOS Racisme i Acció contra la violència masclista de Nou Barris, o de persones activistes i expertes.

Es tracta de reflexionar sobre els drets humans plantejant preguntes, posant en dubte creences o prejudicis, qüestionant la realitat per tal que l'alumnat raoni de manera crítica el sistema establert i puguin extreure conclusions pròpies.

A més a més, oferim al professorat material pedagògic pre i post-sessió de les diferents matèries perquè pugui fer activitats entorn al tema escollit abans i després de la sessió i poder aprofundir-hi. També donem recursos varis com webs de referència per seguir treballant, un llistat de pel·lícules i documentals, glossari, etc.

Tot aquest material pedagògic està vinculat a les competències bàsiques del Currículum d’Ensenyament. Però no només el lliguem als diferents àmbits curriculars, sinó que treballem de manera clara les competències transversals de l’educació en valors i emocions a través de l’empatia que genera el mitjà audiovisual, posant-nos a la pell de l’altre i reflexionant sobre el que ens suggereix o ens fa sentir.

Aquest projecte és possible gràcies a l'Àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Barcelona, a la Diputació de Barcelona i l'Institut Català de les Dones.

Sessió 1. Racisme

Hem comptat amb la participació de l’activista i membre del consell de SOS Racisme, Cheikh Drame i la participació molt activa de l’alumnat de 1r, 2n i 3r de l’IFE de l’IES Rambla Prim i de 3r d’ESO de l’IES Lluís Vives. Hem pogut comprovar que tothom allà present havia viscut o havia presenciat episodis racistes a la seva vida, i també que la majoria havia vist com “ningú no feia res” davant d’aquesta xacra social. A través de la participació d’en Cheikh, de la seva narració en primera persona, i dels vídeos de SOS Racisme “El racisme surt de festa”, hem pogut arribar a la conclusió de la importància de no quedar-nos callats davant d’aquesta injustícia. Hem vist talls de pel·lícules com “American History X”, “East is east”, i del documental “La meva pell”. Hem parlat de la diferència entre xenofòbia i racisme, i entre una societat multicultural i una intercultural. Els i les joves han sentit parlar per primera vegada dels CIEs i han vist prejudicis arrelats al nostre imaginari trencats amb la dinàmica que hem realitzat. Ha estat una sessió molt intensa on els i les joves han explicat les seves experiències i han comptat amb un referent com en Cheikh que pateix aquesta discriminació en el seu dia a dia i que treballa per trencar amb aquests prejudicis.

Sessió 2. Identitat de gènere i orientació sexual

En aquesta sessió ens han acompanyat joves de Quart d'ESO de l'Institut Maria Espinal del Poble Nou, Barcelona, i de PFI de l'IES Premià de Mar, del Maresme, que han compartit l'espai cedit pel Centre Cívic Parc Sandaru que col·laboren amb nosaltres des de fa dos anys. Hem projectat el curtmetratge "Baskets et math", de Rodolphe Marconi, talls de la pel·lícula "La vie d'Adèle" d'Abdellatif Kechiche, el videoclip "The light" de Hollysiz i alguns vídeos de sensibilització sobre el col·lectiu trans realizats per la nostra entitat.

El Damián Díaz, activista trans, psicòleg, educador social i ballarí, ha participat per quart any consecutiu i amb la seva capacitat comunicativa ha obert el seu cor i les seves vivències als joves i a les joves que no han parat de fer preguntes i de compartir els seus pensaments i sentiments. En aquesta enriquidora jornada, hem posat emfàsi en la importància de fer un ús respectuós del llenguatge, evitant insults pejoratius i paraules de menyspreu cap a totes aquelles persones LGTBI. Hem escoltat de viva veu quantes dificultats i traves hi posa encara la societat a totes aquelles persones LGTBI. Hem compartit dubtes i inquietuds sobre temes encara considerats tabús, com és la transexualitat i el canvi de sexe. I, sobretot, hem expressat el nostre desig de poder mostrar-nos davant els altres, davant la societat, més obertament tal i com som, sense prejudicis ni crítiques, respectant les nostres identitats i les nostres orientacions.

Sessió 3. Pobresa i desigualtats al món

Aquesta sessió ha estat especialment participativa i s'han establert debats molt intensos. Hem comptat amb la participació d’alumnat dels instituts Maria Espinalt (3r d'ESO) i Rambla Prim (IFE) i amb la col·laboració de Carme Altayó.
Hem començat amb una dinàmica en la qual plantejàvem als i les joves si pensaven que era just que un 1% de la població mundial tingui més riquesa que el 99% restant. Hi havia molts que pensaven que sí ho era si la persona s’ho havia guanyat.
A partir d’aquí, amb el visionat dels audiovisuals de la sessió i la participació de la Carme, hem parlat de drets, d’oportunitats, de desigualtats, d’injustícies i també del nostre paper com a consumidors/es.

Sessions 4 i 5. Violència contra la dona

  • Sessió 4

Sessió amb alumnat de 4t d'ESO de l’institut Pau Claris. Hem comptat amb la participació de Acció Contra La Violència Domèstica i amb testimonis directes d’una de les seves voluntàries, la Isabel. Hem visionat talls de pel·lícules molt potents que han causat un gran impacte. Hem vist com de vegades els nois es senten atacats quan es parla de masclisme i patriarcat i s’ha fet palès que és una tema molt important per tractar a les aules amb el jovent. La violència masclista al nostre voltant està molt més present del que moltes vegades en som conscients i cal estar alerta i actuar en conseqüència.

  • Sessió 5

Hem tancat el cicle de Cinema de i Drets Humans amb una altra sessió dedicada a la violència contra la dona amb joves de Quart d'ESO de l'INS Lluís Vives i de Primer, Segon i Tercer d'IFE de l'INS Rambla Prim. També hem comptat novament amb Acció Contra La Violència Domèstica. La Montse ens ha explicat en primera persona el seu cas i els i les joves han pogut establir un diàleg proper i directe amb ella, aclarint tots els dubtes que tenien sobre la violència masclista i compartint, a l'hora, situacions d'assetjament a través de les xarxes socials que han pogut patir o pressenciar. La Rosa ens ha ajudat a trencar amb els prejudicis i estereotips sobre el perfil de la persona maltractadora i de la dona que pateix maltractaments, apropant-nos a una realitat que, malauradament, no té classe social, ni cultural, ni econòmica. I els talls de les pel·lícules "Color Púrpura", "Te doy mis ojos" i del documental "Volar" han ajudat a la reflexió i a empatitzar amb totes aquelles dones que en algun moment de la seva vida han estat víctimes d'aquest tipus de violència, marcada per l'educació d'una societat encara predominantment masclista i patriarcal.