Sensibilització a joves sobre les identitats de gènere i l’Àfrica

Hem creat una campanya de sensibilització sobre les diferents identitats de gènere que existeixen a partir del llargmetratge documental “Tchindas” (2015), que mostra una de les comunitats de noies trans més apoderades de l’Àfrica. Un exemple de tolerància que ens arriba des del sud i del qual en podem aprendre. El documental es va emetre a PBS (Estats Units) i al Canal 33.

Volem sensibilitzar sobre la vulneració dels drets que pateixen les dones trans: les més visibles i també més vulnerables i excloses del col·lectiu LGTBI (lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals). Volem centrar-nos en el països de l’Àfrica –on la situació és ara especialment violenta– però també aquí. Un estudi europeu del 2013 de l’Agència de Drets Fonamentals de la UE demostra que el 47% de les persones LGBTI consultades van ser discriminades i amenaçades per la seva orientació sexual o identitat de gènere. En el cas de les persones trans europees, és del 62%.

El projecte té com a element central “Tchindas”, un dels pocs documentals que existeixen al món sobre persones trans africanes.

A més, hem creat unes càpsules audiovisuals que contextualitzen i complementen el documental. Ens ajuden a fer dinamització en projeccions/col•loquis i  tallers en equipaments municipals a Barcelona, espais d’organitzacions juvenils i centres de secundària i universitats de Catalunya. L’objectiu és obtenir una major conscienciació ciutadana i els conseqüents canvis d’actituds.

Les 3 primeres càpsules audiovisuals han estat gravades a Barcelona i ens apropen a la realitat Trans a Catalunya.

Què és Trans*?

 

Quines dificultats troba una persona pel fet de ser trans* avui en dia a catalunya?

 

M’agrada el color…

 

Les 6 següents càpsules audiovisuals han estat gravades al Cap Verd i ens ajuden a aprofundir en la realitat que ens ensenya el documental “Tchindas” a través d’entrevistes amb les seves protagonistes i amb experts/es del país.

Tchinda I Cláudia — Tchinda Andrade, la primera dona trans en sortir de l’armari del Cap Verd, i Cláudia Rodríguez, sociòloga i expresidenta de l’Institut Capverdià per a la Igualtat de Gènere (ICIEG) conversen sobre identitat, gènere i sexualitat.

As Tchindas — Rosa dos Santos, Samory Araújo, Ivan Santos (director del festival Plateau Praia film), Cláudia Rodriguez (sociòloga) i Débora Sanches (Regidora de l’Ajuntament de Praia) ens introdueixen a “les tchindas” del Cap Verd.

Tchinda Andrade — Tchinda Andrade és una de les dones més estimades de l’illa de São Vicente, al Cap Verd, especialment des que el 1998 sortís de l’armari com transsexual en un setmanari local. El seu nom s’ha convertit, des de llavors, en la manera com són anomenades les persones homosexuals i trans de la seva illa.

Edinha pitanga, amiga i companyera de Tchinda, ens parla de la seva sortida de l’armari com a persona trans a Mindelo, Cap Verd.

Elvis tolentino — En conversa amb Elvis Tolentino, un dels factòtums del Carnaval de São Vicente (Cap Verd), i un dels protagonistes del llargmetratge documental “Tchindas”. Ens parla sobre la situació de les persones LGTBI al Cap Verd.

Entrevista a tchinda i elvis a ràdio morabeza — Conversa d’Euclides Carvalho amb Tchinda Andrade i Elvis Tolentino a Ràdio Morabeza (Mindelo, Illa de São Vicente, Cap Verd), després de l’estrena de la pel·lícula “Tchindas” al festival Plateau Praia de Novembre de 2015.

Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport de l’àrea de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Nacional de Joventut de Catalunya, i l’Agencia Catalana de Cooperació al Desenvolupament.


Projeccions

Entre les projeccions i col·loquis fets com a part del projecte destaquem:

V Jornades Lleure i sexisme a l’Espai Jove La Fontana

Després de la projecció de fragments del documental “Tchindas”, hi va haver un col·loqui amb Pol Galofre, activista trans i Marc Serena, codirector del documental.

http://lafontana.org/v-jornades-lleure-i-sexisme/

Filmoteca de Catalunya

Sessió contra la discriminació per Orientació Sexual i Identitat de Gènere com a part del Cicle de Cinema, Memòria, Pau i Drets Humans.

Projecció de fragments de “Tchindas” i càpsules audiovisuals del projecte. Ponents: Damian Díaz, activista trans i educador social, i Marc Serena, codirector del documental. Sessió amb 100 estudiants de 4t d’ESO.