Teixint fils d’emocions

Documental realitzat per a l'Escola Cultura de Pau de la UAB sobre un projecte dut a terme a l'Escola Ciutat Comtal, del barri de Vallbona de Barcelona, per a construir una comunitat educativa de pau. La resolució de conflictes, les relacions empàtiques i l'escolta activa doten al professorat i l'alumnat d'eines per a establir un clima de convivència saludable i enriquidor.

El documental ha rebut el Premi de Periodisme Solidari Memorial Joan Gomis 2020.

Segons explica l'Escola Cultura de pau, Teixint fils d’emocions és un projecte que busca crear espais de diàleg i experimentació entre el professorat per apoderar-lo en l’ús d’una metodologia que, des de l’art, l’escolta i la transversalitat currricular, li faciliti construir models de relacions, de comunicació i de formes d’organització no violentes a l’aula. La combinació entre la formació de mestres i l’aplicació pràctica d’un projecte a l’aula, activa un procés de cohesió social, creativitat i conflicte que aconsegueix transformar escoles i comunitats.

Després d'uns dies d'immersió en l'Escola Ciutat Comtal i gràcies a la col·laboració de tot el professorat i el seu alumnat vam poder enregistrar experiències i moments on les paraules i intencions es fan realitat. Són d'aquest tipus de projectes que t'arriben al cor i pels quals voldries tota la difusió del món. Des de la convicció que l'educació ha de ser transformadora, us deixem amb els diferents vídeos que hem realitzat per tal d'estendre una iniciativa que, tant de bo, es posés en pràctica a tots els centres educatius d'arreu.

Emès al programa DOC’s de betevé el 2 de novembre de 2019 i el 16 de maig de 2020.

Aquí us deixem el documental amb subtítols al castellà. I també una versió més curta del documental en català, castellà i anglès.

Documental amb subtítols al castellà

Versió curta en versió original en català

Versió curta amb subtítols en castellà

Versió curta amb subtítols en anglès

 

Finalment, us deixem més informació sobre el projecte, la escola i el barri, per si voleu aprofundir-hi:

Context del barri de Vallbona

L’Escola Ciutat Comtal està situada al barri de Vallbona limitat entre Barcelona i Montcada i Reixac. És un dels tres barris de la zona nord de Nou Barris (porta d’entrada i de sortida de Barcelona) que queda separat de la resta del districte per les vies del tren i les autovies C-33 i C-58. Igualment, es troba separat del districte de Sant Andreu per un ampli solar sense urbanitzar; del municipi de Santa Coloma de Gramenet, pel riu Besòs i per un altre tram ferroviari, i del municipi de Montcada i Reixac, per un turó. Un barri doncs, que queda força segregat i on la lluita per aconseguir l'abastiment dels equipaments bàsics i els serveis ha estat constant.

La construcció el 2006 del pont que connecta Vallbona amb Torre Baró ha permès millorar les connexions entre els barris.

Vallbona i Torre Baró han estat marcats per un desordre urbanístic caracteritzat per l’autoconstrucció en els seus inicis. No va ser fins els anys 90 que es van construir nous habitatges substituint així part de les precàries edificacions que hi havia i millorant la dotació d’equipaments i serveis. Pel que fa a la gent que l’habita, Vallbona ha estat un barri d’acollida de les onades migratòries successives que han anat arribant a la ciutat de Barcelona, amb una de les taxes d’atur més elevades de la ciutat entre la població de 16 a 64 anys, un Índex de Renda familiar Disponible (IRFD) més baix, provocant situacions de risc de pobresa i exclusió social.

 

El teixit social i educatiu i el projecte “Teixint fils d’emocions”

Per altra banda, aquesta idiosincràsia l’ha permès crear un teixit social amb un fort sentiment de pertinença al barri que treballa diàriament per millorar la situació dels seus veïns i veïnes, posant el focus en els infants. Aquest ha estat el cas de l’Escola Ciutat Comtal d’Infantil i Primària, l’únic centre educatiu del barri, on tant el seu professorat com les unitats familiars aposten per projectes integradors com el de “Teixint fils d’emocions”, on des del treball de conceptes com cultura de pau, conflicte i violència, plantegen una alternativa basada en la provenció. La provenció planteja la necessitat de dotar-nos de recursos i estratègies per afrontar el conflicte de forma constructiva, sense necessitat d’arribar a crisis violentes. Podem promoure-la en grups i comunitats a partir d’estratègies diverses dirigides a potenciar el reconeixement mutu, crear mesures de confiança, facilitar una comunicació noviolenta i promoure la cooperació.

És un projecte que busca, mitjançant la formació i acompanyament al professorat, el seu apoderament, incidint en infants, famílies i entorn, facilitant recursos per treballar la creació de comunitat i la transformació de conflictes a l’aula i dotant d’un espai d’aprenentatge, intercanvi i suport a l’equip educatiu.

“Teixint fils d’emocions” ofereix també un espai d’expressió on l’alumnat es comuniqui  lliurement, sense judicis ni interpretacions, promou la igualtat de gènere i el respecte a la diversitat, fomenta l’escolta de l’altre sense jutjar-lo, potencia la creativitat dels nens i nenes, transformar el conflictes de forma no violenta i promoure i experimenta l’aprenentatge cooperatiu. La incidència del projecte vers les famílies i la comunitat s’aconsegueix a través de la seva  implicació i participació en l’educació per la pau dels seus infants, promovent la convivència i el diàleg democràtic entre diferents generacions i diferents cultures i sensibilitzant la comunitat sobre el paper de la mainada en la construcció d’una convivència democràtica i cívica.

El documental reflecteix com l’alumnat treballa la igualtat de gènere amb la creació de les arpilleres, els temes escollits, la representació no estereotipada d’homes i dones en relació amb el gènere, i trencant prejudicis sobre nens i nenes.