Qui som?

Fora de Quadre va néixer el 2003, quan es va crear el Diari de la pau, un setmanari que va arribar a quioscos de tot Catalunya i que era una resposta a la guerra a l’Iraq. Des de llavors, hem impulsat un centenar de projectes i una quinzena de documentals, premiats en diversos festivals de cinema i emesos per Televisió de Catalunya i betevé.

 

                                                  .  

 

L’entitat ha estat distingida amb el Premi Comunicació i Benestar Social (2003) pel Diari de la Pau, Premi Joan Gomis (2012) per la sèrie Després de la pau, el Premi Civisme (2016) pel Cicle de Cinema i Drets Humans i el Premi Joan Gomis (2020) per Teixint fils d'emocions.

Des del 2018 tenim la seu al centre cívic Parc Sandaru de Barcelona, formen part de Lafede.cat i del nucli impulsor de la televisió comunitària La Veïnal.

Som una entitat sense ànim de lucre formada sobretot per dones i tenim integrada la perspectiva de gènere. Treballem per la promoció d'una cultura de pau, la defensa dels drets humans, la cooperació amb els països del sud, la sensibilització en la justícia global, l’educació en l'equitat de gènere i la prevenció de la violència de gènere. Prenem les decisions en assemblees trimestrals i ens encanta treballar en xarxa amb altres entitats i moviments socials.

Pensem, tal com diu Serge Daney de la revista Cahiers du Cinéma, que una causa sense imatge no és només una causa ignorada: és una causa perduda.

Visió

Apostem pel periodisme i la creació audiovisual transformadores i creiem que farem una contribució més valuosa si aconseguim:

  • Oferir una proposta integral i coherent, treballant de forma cohesionada en la producció periodística i audiovisual, sensibilització i formació en comunicació social.
  • Ser un referent entre els moviments socials i entitats del tercer sector, treballant en xarxa i elaborant materials periodístics i audiovisuals amb rigor i creativitat.
  • Incrementar l'impacte i la influència social, aconseguint difusió a través de mitjans de comunicació de masses.
  • Avançar en la millora organitzativa, aportant innovacions i integrant nous aprenentatges, amb un pla estratègic que avaluem periòdicament.
  • Avançar en el funcionament cooperatiu, apostant per la participació i la presa de decisions horitzontals, amb eficiència, eficàcia, professionalitat i responsabilitat.

Valors

Compromís social: Estem compromeses amb les minories i les perifèries, normalment excloses. Amb la pràctica d’un periodisme compromès, donant veu a qui normalment no en té, fomentant l’esperit crític i denunciant injustícies. No som neutrals, ni pretenem que ho siguin els nostres treballs. Volem una societat més justa, igualitària i diversa i apostem pel periodisme i l’audiovisual per tal d’aconseguir-ho.

Gestió col·laborativa: Treballem de manera col·laborativa, prenent les decisions de manera conjunta, treballant perquè no s’estableixin relacions de poder. Mantenim una comunicació constant i transparent amb les persones sòcies i les incloem, en la mesura del possible, en la presa de decisions, mitjançant processos participatius. I tot això amb professionalitat i eficiència. També treballem en xarxa i cooperem amb altres entitats i moviments socials, buscant les sinergies que ens permetin arribar més enllà i beneficiar-nos les unes de les altres.

Emprenedoria: Som idealistes i ambicioses però també realistes, estratègiques i lluitadores. No ens quedem en el somni utòpic però irreal, ni caiem en l’activisme sense reflexió. Les inquietuds socials que ens mouen són tan urgents, que les confrontem amb optimisme, creativitat i ganes de treballar.

Rigorositat: Vivim en entorns saturats de missatges comunicatius, que no sempre han estat prou contrastats. Des l'entitat apostem per un periodisme rigorós, honest, responsable, equànime i de qualitat. Defensem una informació documentada i contrastada que promogui la reflexió i l'anàlisi. Apostem també per la creativitat artística com a eina al servei de la rigorositat dels nostres treballs per tal que el missatge arribi el més lluny possible.