Cicle de cinema i Drets Humans de Lleida 2004-2010

Des de Fora de Quadre hem coordinat el “Cicle de Cinema i Drets Humans” de Lleida durant les seves 7 primeres edicions, des de 2004 fins a 2010.

Es tracta d’un cicle obert a tot el públic i gratuït. Consta de diverses sessions, cadascuna de les quals inclou el passi d’un documental, una ponència i un debat.

A més, el cicle inclou cada any una exposició que es pot veure a l’Ateneu Popular de ponent. A més d’aquesta entitat, en el cicle hi col·laboren la Universitat de Lleida (UdL), Amnistia Internacional, la Coordinadora d’ONGD Lleida, l’Ajuntament de Lleida i CCOO.

Programa Cicle Cinema i Drets Humans 2010 (pdf)

DROGODEPENDÈNCIES.- Morir de dia (Laia Manresa i Sergi Dies, 2010, 90 min) Ponent: Josep Rovira

LLIBERTAT DE VACUNACIÓ.- La gripe A. El marketing del miedo (Alish, 2009, 47 min) Ponent: Juan Manuel Marín

OCUPACIÓ DE PALESTINA.- Més enllà del mur (Josep Pitarch, 2010, 60 min) Ponents: Salah JamalNabil Almanzor

CINEMA I DRETS HUMANS.- Y el cine marcha (Manuel Huerga, 2008, 70 min). Ponent: Imma Guixé

DRET A L’AIGUA.- Flow (Irena Salina, 2008, 84 min) Ponent: Albert Roca

TRANSGÈNICS.- La guerra de la soja (Llúcia Oliva, 2009, 42 min) Ponent: Víctor Bretón

Programa Cicle Cinema i Drets_Humans 2009 (pdf)

CANVI CLIMÀTIC.- Out of Balance (Tom Jackson, 2007, 65 min)

Out of Balance: ExxonMobil’s Impact on Climate Change mostra la influència de la companyia petroliera més gran del món sobre governs, mitjans de comunicació, científics i ciutadans, per tal de que s’ignorin les conseqüències derivades de l’escalfament del planeta.

A la primavera de 2006, ExxonMobil va encapçalar una campanya mediàtica de desinformació i negació del canvi climàtic mentre aconseguia uns beneficis històrics.

Ponent: Josep Enric Llebot, catedràtic de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona, expert en climatologia física i canvi climàtic.

DRETS SEXUALS I REPRODUCTIUS – Nada personal (G.Tamayo i C.Cárdenas, 1999, 21 min)

Basat en la investigació sobre les irregularitats en l’aplicació del Programa Nacional de Salut Reproductiva i Planificació Familiar del Perú (1996-2000) del govern de Fujimori. Nada Personal recull el testimoniatge de centenars de dones de les zones rurals que es van sotmetre a esterilitzacions quirúrgiques. Pràctiques abusives sense consentiment previ, complicacions postoperatòries, morts a causa de negligències, precàries condicions d’higiene… Realitzat per CLADEM.

Ponent: Sara Cuentas, membre d’InteRed, vocal de gènere de la Federació Catalana d’ONGD.

PARIR AL SUD – Dead Mums Don’t Cry (Steve Bradshaw, 2005, 50 min)

Més de mig milió de dones moren cada any en l’embaràs i el part, la majoria per causes evitables. Reduir un 75% la mortalitat maternal és un dels vuit Objectius de Desenvolupament del Mil·leni.

Aquest documental filma la lluita de Grace Kodindo, tocòloga del Txad, per aturar la mort de dones al seu país. Grace viatja a Hondures i allí anaitza com alguns països pobres han reeixit en salvar vides de mares; per tant, hi ha motius per a l’esperança.

Ponent: Vicenç Cararach, professor d’Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de Barcelona, consultor de l’Hospital Clínic de Barcelona.

PROCESSOS DE RECONCILIACIÓ – Syntoniser Amani (Germán Reyes, 2008, 75 min)

Syntoniser Amani descriu, a partir d’una perspectiva de construcció de la pau, l´actual procés de negociació entre el govern burundès i la “guerrilla rebel” burundesa, formada pel Partit  per a l’Alliberament del Poble Hutu i el Front d’Alliberació Nacional (PALIPEHUTUFNL).

Sense deixar de banda la crítica a com els mitjans de comunicació tracten els temes africans, ens aproxima a la vida de 3 joves, Desiré, Jean Claude i Jérémie, exmembres tots ells del FNL.

Ponent: Germán Reyes, director de La Bretxa i director i productor del documental.

CRISI FINANCERA – Dinero es deuda (Paul Grignon, 2006, 47 min); Insubmís a la banca (E.Trilla i M. Martí, 2008, 23 min).

Dinero es deuda descriu la mecànica de creació de diners per part dels bancs.

Amb una història d’animació, explica com es va passar de l’ús de monedes als bitllets, la supressió del patró or i els problemes del sistema monetari actual. Insubmís a la banca reflexiona sobre l’acció d’Enric Duran, qui va obtenir préstecs de 39 entitats per un total de 492.000€ i va anunciar públicament que no els tornaria, definint aquest acte com una nova forma de desobediència civil.

Ponent: Enric Duran, activista dels moviments socials i promotor de les publicacions Crisi i Podem.

DRET A L’EDUCACIÓ – Soy Meera Malik (Marcos Borregón, 2009, 16min)

Meera és una nena del barri de Pilkhana, situat als suburbis de Calcuta. Els seus veïns són la pobresa i les deixalles. El seu present no és gens encoratjador, però Meera troba il.lusió en una escola denominada Tara School. L’educació és un dret, però per molts infants és només un somni.

A Buenos Aires n’hi ha més de 3.000 en situació d’exclusió social: algú s’ha preocupat de la seva eduació? Curts premiats al Festival Actúa 09 d’Intermón Oxfam.

Ponent: Raquel León, responsable de l’àrea d’educació d’Intermón Oxfam.

 

Programa Cicle_Cinema_i_Drets_Humans_2008 (pdf)

LES DONES EN EL MÓN ISLÀMIC – Shorok (Yolanda Olmos, 2007, 47 min). Ponent: Dolors Bramon

DRET A L’ASSISTÈNCIA SANITÀRIA – Mimi la joie (Marten Persiel, 2007, 52 min) Ponent: Marie Françoise Affoua

DRET A LA TERRA – Plantaré la meva terra (A.Blanc, I.Giribet, G.Moya i E. Rojals, 2008, 58 min) Ponent: Maria Carballo i Jonas Abreu

DRETS ALS ALIMENTS – Tranxgènia, la història del cuc i del panís (M.Vilella, A.Herrero, R.Binimelis, 2007, 37 min). Ponent: Josep Ramon Olarieta.

Programa Cicle de Cinema i Drets Humans 2007

DRET A L’AIGUA – Contracorriente (Mario Pons, 2006, 60min)

Que tenen en comú un pescador del Delta de l’Ebre, una pagesa de Múrcia, un periodista de Madrid. la ministra de Medi Ambient, un agricultor de La Manxa, un jove pres a Pamplona, el cap dels serveis jurídics d’Iberdrola i una dona gran dels Pirineus Aragonesos?

Aquest documental analitza amb detall el Pla Hidrològic Nacional i el rerefons de la gestió de l’aigua a l’Estat Espanyol, una lluita que ha  destapat corrupteles i ha enfrontat el nord i el sud de la península.

Ponent: Pedro Arrojo, professor de la Universitat de Saragossa, premi Goldman de Medi Ambient 2003, membre de la Fundación Nueva Cultura del Agua

TRANSNACIONALS I PODER – El secreto del murciélago (M. Kolvenbach i E. Sieker, 2003, 43min)

Documental que mostra els esforços i els recursos econòmics que l’empresa  del rom ha invertit per treure Fidel Castro del poder.

Per exemple: les estretes relacions de Bacardí amb el Govern dels Estats Units, el finançament a entitats per realitzar atemptats contra Cuba, o el paper decisiu d’advocats de Bacardí -membres de la Fundación Nacional Cubano Americana- en la promulgació de la llei Helms-Burton i el bloqueig imposat a Cuba.

Ponent: David Llistar, membre de l’Observatori del deute en la Globalització, Càtedra UNESCO de Sostenibilitat a la Universitat Politècnica de Catalunya.

DRETS DE LES DONES – La hipocresía del deseo (R. López, C. Titos, C. Gas i E. D’Or, 2006, 26min)

Quan el sexe és un negoci, per què no es permet que les dones tinguin autonomia sobre aquest? Denúncia de la contradicció d’una societat que, d’una banda, promou el consum sexual, i de l’altra, victimitza, criminalitza i invisibilitza a les treballadores sexuals del carrer. A través de diferents entrevistes es recull l’impacte de l’ordenança de civisme a Barcelona, la qual promou la normativa de “carrers nets” davant la prostitució.

Ponent: Joan Pallarés, professor d’Antropologia de la Universitat de Lleida, investigador en temes de marginació social

DRET AL TREBALL – Maquilápolis (V. Funari i S. De la Torre, 2006, 58min)

La Carmen treballa en una maquila de Tijuana. Després d’encaixar peces d’aparells de televisió tota la nit, torna a una barraca que ella mateixa va construir- emprant rodes de garatge reciclades- i que es troba en un veïnat sense llum.

Ella té mala salut per l’exposició al plom i altres tòxics durant les hroes de feina. Guanya sis euros al dia. Però la Carmen no és una víctima, és una dona que es mou per millorar la seva vida i la dels seus fills.

Ponent: Victòria Planas, responsable de projectes de l’àrea de Centreamèrica, Mèxic i Carib del fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

COMERÇ D’ARMES – Pequeñas voces / El cumpleaños de Carlos (Eduardo Carrillo, 2003, 18min. / José Javier Rodríguez, 2001, 23min)

Projecció de dos curts premiats al Festival Actúa d’Intermón Osfam. Pequeñas voces narra històries reals sobre els nens desplaçats per la violència a Colòmbia, a través de les seves veus i dels seus dibuixos.

El cumpleaños de Carlos retrata la vida d’un nen que es dedica a prendre el que pot als turistes i somiar en una pilota reglamentària de futbol. Però just el dia del seu aniversari, rep l’encàrrec de matar un home.

Ponent: Ricardo Magán, responsable de l’Àrea de Mobilització Social d’Intermón Oxfam i coordinador de la campanya “Armes sota control” per part d’aquesta entitat.

Reflexió sobre la relació entre els mitjans de comunicació i el poder, a través del seguiment de la xarxa d’activistes de mitjans alternatius més gran del món: Indymedia.

El documental s’apropa a un petit col·lectiu de Buenos Aires, que durant el seu primer any de vida s’enfronta a assassinats, una economia col·lapsada i un agitat remolí polític. “I” és un testimoni de la història, del desenvolupament de la comunicació col·lectiva i de l’acció social en xarxa.

Ponent: Rafael Jorba, periodista, conseller del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Ha estat corresponsal i sotsdirector d’Informació de La Vanguardia.

Programa Cicle de Cinema i Drets Humans 2006 (pdf)

DRET ALS RECURSOS NATURALS – Apaga y vámonos (Manel Mayol, 2005, 87 min) Ponent: Mónica Vargas

MITJANS DE COMUNICACIÓ I IMMIGRACIÓ – El “héroe” inmigrante (MIGRACOM, 2004, 20 min) Ponent: Eduard Bertran

PACIFISME I DESOBEDIÈNCIA CIVIL – Una fuerza más poderosa (Steve York, 2000, 60 min). Ponent: Arcadi Oliveres

CONSUM RESPONSABLE – Gran superficie (M. González, P.Ramiro i I. Jiménez, 2005, 60 min). Ponent: Montse Peiron

DRET A UN PART RESPECTAT – Los dolores del parto (Francesca Campoy, 2005, 25 min). Ponent: Enrique Lebrero

DRET A UNA MORT DIGNA – Exit: el derecho a morir (Fernand Melgar, 2005, 75 min). Ponent: Ana María Marcos.

Programa Cicle Cinema i Drets Humans 2005 (pdf) 

OCUPACIÓ DE L’IRAQ – Testimonis de Fal·luja (Hamudi Jasin, 2005, 33 min). Ponent: Carlos Taibo

DRETS DELS POBLES INDÍGENES – Pueblos ocultos (Ana Echandi i Aritz Parra, 2005, 30 min). Ponent: Mikel Berraondo.

DRET A NO SER TORTURAT – Pors (Larraitz Zuazo, 2005, 30 min). Ponents: Jorge Barudy i Montser Salvador.

DRET A L’HABITATGE – El forat (Chema Falconetti, 2004, 75 min). Ponents: Chema Falconetti i Gerardo Pisarello.

DRETS DELS REFUGIATS – Yákar (Esperanza) (Guillermo Sempere, 2004, 19 min). Ponents: Àgata Sol i Esteban Estagró.

TANCAMENT D’EMPRESES – 200 Kilómetros (Discusión 14, 2004, 94 min). Ponent: Josep Anton Gómez Rojas.

VIOLÈNCIA DE GÈNERE – Más allá del papel (Carmen López i Unai Aranzadi, 2005, 15 min). Ponents: Carles Cruz i Francesc Sapena.

DRET DEL TREBALL – La toma (Naomi Klein i Avi Lewis, 2004, 87 min).  Ponent: Fabián Olivetto

CONSTRUCCIÓ D’EUROPA – Camí d’Europa (Christoffer Guldbrandsen, 2004, 58 min). Ponents: Miren EtxezarretaJosé A. Estévez

DRETS DE L’INFÀNCIA – En el mundo a cada rato (Patricia Ferreira, Pere Joan Ventura, Chus Gutiérrez, Javier Corcuera i Javier Fesser), 2004, 60 min. Ponents: Joan SauraMercè Garet

SOBIRANIA ALIMENTÀRIA – Collites amargues (Félix Zurita i Ernest Cañada, 2005, 27 min.) Ponents: Ernest CañadaGonçal Barrios

 

Programa Cicle de Cinema i Drets Humans 2004

DRETS DELS IMMIGRANTS- El Chogüí, de Félix Zurita (56 min.)

Durant sis anys, els autors d’aquest documental van seguir la vida d’un mexicà d’Oaxaca, el Luis, que volia emigrar als Estats Units per fer realitat el seu somni: convertir-se en un boxejador i poder treure la seva família de la misèria. Félix Zurita reflecteix el drama de milions de persones per a les quals el “nord” representa l’única esperança de poder viure millor. Una història personal commovedora que parla d’una qüestió de gran transcendència: la immigració dels països pobres cap als països rics.

Ponent: Núria Vives Ferrer, membre de la direcció col.legiada de S.O.S. Racisme a Catalunya i a nivell estatal, especialista en lleis d’estrangeria i coordinadora de l’Informe anual sobre racisme a l’Estat espanyol.

DRET DEFENSA EN EL PROCÉS – 59 North (Grau Serra i Roger Sogues, 2004, 20 min.)

59 North és un recull de les experiències d’Alícia, una jove advocada de Barcelona que durant tres mesos va treballar per una ONG de Houston, Texas, en la defensa de presos que poden ser condemnats a mort. La majoria d’aquests presos són hispans i estàn mancats de recursos per pagar un advocat. Això, junt amb el desconeixement de l’idioma, l’anglès, fa que no puguin afrontar una defensa en condicions.

Ponents: Alícia Ozores Barbany, advocada especialitzada en Dret Penal, protago-nista del documental59 North. Mònica Aranda Ocaña, llicenciada en dret, membre de l’Observatori de Drets Humans de la Universitat de Barcelona.

DRET AMBIENTAL – Aguiño: sobrevivir al Prestige (Sandra Sánchez, 2003, 52 min.)

El 13 de novembre de 2002 el petrolier Prestige es va avariar davant les costes de Galícia, amb 77.000 tonelades de fuel a bord. Els mariners d’Aguiño van organitzar-se per evitar que el vessament de fuel penetrés a la ria d’Arosa. El documental mostra la vida a Aguiño, durant la catàstrofe i també tres anys abans. El 1999 els percebeiros arriscaven la vida a diari per arrencar el percebe de les roques. Amb l’accident, la marea negra contamina centenars de km. de costa i posa en perill 120.000 llocs de treball.

Ponent: Juan Zamora Terrés, doctor en Marina Civil i capità de la Marina Mercant, director del Centre de Logística i Serveis Marítims de la Universitat Politècnica de Catalunya, autor del llibre Prestige. De l’accident a la catàstrofe.

VIOLÈNCIA DE GÈNERE – Macho (Lucinda Broadbent, 26 min.)

Aproximació a les claus del masclisme a Amèrica Central. La directora fa un seguiment del grup Hombres Contra la Violencia, que va iniciar les seves activitats a Nicaragua i que ha tingut la seva continuïtat als Estats Units, tot descrivint les seves dinàmiques de treball, encaminades a l’eradicació de la violencia de gènere.

Ponents: Beatriu Masià Masià, educadora social, terapeuta de l’equip d’intervenció de l’Associació de Dones Contra la Violència Familiar TAMAIA. Núria Torres Rosell, llicenciada en dret, àrea de Dret Penal de la Universitat de Lleida.

LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ – Un any sense Egunkaria: reaccions a Catalunya (Alfredo Díaz i Sergi Arévalo, 27 min.)

El 20 de febrer de 2003 l’Audiència Nacional va decretar la clausura d’Euskaldunon Egunkaria, primer i únic diari totalment en llengua basca amb una tirada de 15.000 exemplars, en acusar la publicació de col.laboració amb banda armada. Alhora que al País Basc se succeïen els actes de protesta pel tancament i els dirigents d’Egunkaria denuncien haver estat torturats sota l’empara de lleis antiterroristes, la societat catalana, mitjantçant la Plataforma per Egunkaria, mostra la seva condemna envers la mesura.

Ponents: Martxelo Otamendi Egiguren, periodista, exdirector del diari Euskaldunon Egunkaria i director de Berria. David Fernández Ramos,periodista, portaveu de la Plataforma per Egunkaria.
CONSTITUCIÓ EUROPEA – The road to Europe (Christoffer Guldbrandsen, 58 min.)

Per primera vegada una càmera es posa darrera la façana de l’aparell de poder de la Unió Europea. Aquest documental històric i inèdit ens dóna accés als líders europeus i a les reunions que van mantenir per admetre nous Estats membres. El seu director segueix el primer ministre danès, Anders Fogh Rasmussen, que dirigia les negociacions de l’ampliació durant la presidència danesa de la UE. Una gravació controvertida que ha estimulat el debat internacional entorn a les institucions europees.

Ponent: Xavier Pedrol Rovira, doctor en Filosofia del Dret, professor de la Univeristat de Barcelona, coautor del llibre La Constitución furtiva. Por una construcción social y democrática de Europa.
DRETS DE LES DONES – Niñas de hojalata (Miguel Bardem, 72 min.)

Cada any 12.000 nenes nepaleses són segrestades i condemnades a la prostitució en burdells de l’Índia. Miguel Bardem dóna veu a aquestes nenes i mostra el treball d’organitzacions que lluiten per rescatar-les i reconduir les seves vides. Retrat fidedigne de la situació de la dona a l’Àsia i de l’explotació sexual femenina.

Ponent: Victòria Subirana Rodríguez, “Vicki Sherpa”, pedagoga, directora de la fundació Eduqual (Educació de Qualitat per a Tots), creadora de projectes educatius a Nepal, premi UNICEF 2003 pel millor projecte de cooperació a l’Àsia.