Cicle de Cinema i Drets Humans per a instituts 2018

El projecte de Cinema i Drets Humans planteja sis sessions educatives a través de l’audiovisual sobre els drets humans dels ciutadans i estan adreçades a joves d’entre 14 a 18 anys. Es tracten quatre temes diferents que estan relacionats amb la memòria democràtica, pau i drets humans.

Es treballen els següents temes:

  • Pobresa i desigualtats al món
  • Orientació sexual i identitat de gènere
  • El racisme
  • La violència contra la dona

A les sessions es planteja el tema a través de fragments audiovisuals de pel·lícules, documentals, animació... i es fan dinàmiques de grup també participatives al voltant de diferents aspectes dels valors que vulguem destacar. A cada sessió comptem amb la participació d’entitats i/o persones expertes en la matèria, com SOS Racisme, Medicus Mundi o Ca l'Aurèlia.

Es tracta de reflexionar sobre els drets humans plantejant preguntes, posant en dubte creences o prejudicis, qüestionant la realitat per tal que l'alumnat raoni de manera crítica el sistema establert i puguin extreure conclusions pròpies.

A més a més, oferim al professorat material pedagògic pre i post-sessió de les diferents matèries perquè pugui fer activitats entorn al tema escollit abans i després de la sessió i poder aprofundir-hi. També donem recursos varis com webs de referència per seguir treballant, un llistat de pel·lícules i documentals, glossari, etc.

Tot aquest material pedagògic està vinculat a les competències bàsiques del Currículum d’Ensenyament. Però no només el lliguem als diferents àmbits curriculars, sinó que treballem de manera clara les competències transversals de l’educació en valors i emocions a través de l’empatia que genera el mitjà audiovisual, posant-nos a la pell de l’altre i reflexionant sobre el que ens suggereix o ens fa sentir.

Aquest projecte és possible gràcies a l'Àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Barcelona i a la Diputació de Barcelona.

 

Sessió 1. La pobresa i desigualtats al món

La pobresa és un tema que amaga molts mals endèmics de la nostra societat: acaparació de la riquesa, explotació laboral, desigualtat social, privatització dels recursos bàsics, manca d'oportunitats igualitàries per a tothom... Vam debatre aquests i molts altres temes amb joves de l’institut XXV Olimpíada de Barcelona i de l'institut Premià de Mar. A partir de fragments de documentals, vam parlar sobre pobresa i riquesa, colonialisme, globalització, desigualtats al món... I també, de manera més concreta, sobre el nostre consum de roba i mòbils per apropar-nos a la realitat darrera la seva producció. Ens va acompanyar l'Iván Zahinos, director de projectes de l'ONG Medicus Mundi que va compartir històries de primera mà de la seva experiència amb l’ONG a Moçambic i Salvador.

Sessió 2. Orientació sexual i identitat de gènere

Els/les joves dels instituts Lluís Vives, Bcn Congres, Rambla Prim i Miquel Tarradell de Barcelona van participar activament en la sessió de Cinema i Drets Humans que vam realitzar sobre orientació sexual i identitat de gènere. Va ser un grup molt heterogeni format per joves de 4 instituts diferents i, després de veure un curtmetratge i fragments d’una pel·lícula de ficció, vam poder intercanviar opinions i debatre sobre els prejudicis que encara ens condicionen quan parlem d’orientació sexual. També vam fer un pas endavant per conèixer les diverses identitats de gènere i intentar trencar amb el binarisme predominant, ajudats pel visionat de curts documentals i un videoclip. Ens va acompanyar Damian Díaz, psicòleg, educador social i activista trans, que va compartir la seva experiència.

Sessió 3. Racisme

Sou interculturals o multiculturals? Va començar preguntant el Cristian de SOS Racisme Catalunya al grup de joves dels instituts Lluís Vives i Bcn Congrés que van assistir a la tercera sessió de Cinema i Drets Humans que vam realitzar al Centre Cívic Parc Sandaru amb el suport de Ajuntament de Barcelona. Qüestionar-nos sobre les raons del rebuig cap a l'altre considerat estrany i inferior, compartir situacions personals i gaudir de l'enriquiment de la diversitat i la convivència de cultures, van ser alguns dels molts aspectes que van sortir durant aquesta sessió, que tenia per tema el racisme. Talls de pel·lícules de "American History X", "London river", "East is east", i d'alguns vídeos de la campanya de SOS Racisme "El racisme surt de festa", ens van ajudar a immergir-nos i a emmirallar-nos. Vam arribar a la conclusió que encara queda un llarg camí perquè la desconfiança i el recel cap a l'altre s'allunyi de la nostra quotidianitat, i perquè l'acceptació total i les ganes reals de compartir amb tot allò diferent siguin la tònica generalitzada de les nostres societats.

Sessió 4. Violència contra la dona

Aquesta va ser la darrera sessió del Cicle de Cinema i drets humans al Parc Sandaru. Ho vam fer tractant un gran problema social que vulnera tots els drets humans: la violència contra la dona. Ens van acompanyar joves dels insttitus Lluís Vives, Miquel Tarradell i Rambla Prim i van participar i compartir dubtes, experiències i reflexions sobre un tema que malauradament veiem sovint en els mitjans de comunicació, però del qual hi ha un gran desconeixement al mateix temps. Vam intentar entendre el desgast psicològic i la destrucció de l'ànima d'una dona que pateix violència masclista, el perquè de la dependència emocional i el bucle de la violència, però sobretot ens vam endur una gran lliçó de la mà de les nostres convidades de l'Associació de Dones Ca l'Aurèlia, la Sílvia i la Rosa, i és que una dona pot sortir-se'n gràcies al suport d'entitats especialitzades i a la comprensió de l'entorn més proper. Aconseguir la força per deixar una relació destructiva, recuperar l'autoestima i apoderar-se són tres pasos fonamentals cap a la llibertat de totes les dones que en algun moment de la seva vida han patit la violència masclista.