Cicle de Cinema i Drets Humans per a instituts 2017

Sis sessions educatives a través de l’audiovisual sobre els drets humans dels ciutadans i estan adreçades a joves d’entre 14 a 18 anys. Es tracten sis temes diferents que estan relacionats amb la memòria democràtica, pau i drets humans.

Es treballen els següents temes:

  • Orientació sexual i identitat de gènere
  • La pobresa
  • La violència contra la dona
  • El racisme
  • Holocaust
  • Drets humans

El tema apareix a través de fragments audiovisuals de pelis, documentals, animació... Es fan dinàmiques de grup també participatives al voltant de diferents aspectes dels valors que vulguem destacar. A cada sessió comptem amb la participació d’entitats expertes en la matèria, com l’Amical de Mauthaussen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme a Espanya, SOS Racisme, Creu Roja, Amnistia Internacional, d’Acció contra la violència masclista de Nou Barris o Generem.

Es tracta de reflexionar sobre els drets humans a la ciutat plantejant preguntes, posant en dubte creences o prejudicis, qüestionant la realitat per tal que elles i ells raonin de manera crítica el sistema establert i puguin extreure conclusions pròpies.

S'ofereix al professorat material pedagògic pre i post-sessió de les diferents matèries perquè pugui fer activitats entorn al tema escollit abans i després de la sessió i poder aprofundir-hi. També recursos com ara webs de referència per seguir treballant, un llistat de pel·lícules i documentals, glossari..

Tot aquest material pedagògic està vinculat a les competències bàsiques del Currículum d’Ensenyament. Però no només el lliguem als diferents àmbits curriculars, sinó que treballem de manera clara les competències transversals de l’educació en valors i emocions a través de l’empatia que genera el mitjà audiovisual, posant-nos a la pell de l’altre i reflexionant sobre el que ens suggereix o ens fa sentir.

Aquest projecte és possible gràcies a l'Àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Barcelona

 

 

Sessió 1. Orientació sexual i identitat de gènere

Els joves dels institut Lluís Vives de Barcelona i de l'institut Premià de Mar han participat activament en la sessió de Cinema i Drets Humans que hem realitzat a la Casa del Mar sobre orientació sexual i identitat de gènere. Hem compartit vivències i hem debatut sobre els prejudicis que encara ens condicionen quan parlem de sexe i gènere. Hem trencat estereotips per desitjar que cada vegada més la nostra societat permeti la llibertat de cadascú d'expressar-se tal i com és i d'escollir lliurement, sense jutjar-nos, ni condicionar-nos pel fet d'haver nascut homes o dones. Ens acompanya Damian Díaz de l'Associació Trans * Generem, que ha compartit la seva experiència i ha connectat al moment amb el públic.

Sessió 2. La pobresa

La pobresa és un tema que amaga molts mals endèmics de la nostra societat: acaparament de riquesa, explotació laboral, desigualtat social, privatització dels recursos bàsics, manca d'oportunitats igualitàries per a tothom... Hem debatut aquests i molts altres temes amb joves dels instituts Miquel Tarradell del barri del Raval i Príncep de Girona del barri de Gràcia, amb la col·laboració de Pablo de Quepo i Tamara de Creu Roja. Amb imatges de la pel·lícula "El lladre de bicicletes" de Vittorio de Sica i dels documentals "The corporation" i "La pesadilla de Darwin", hem pogut viatjar en el temps i en el territori per posar en comú una problemàtica d'abast mundial i que provoca que una de cada nou persones a la terra no tingui suficients aliments per portar una vida saludable.

Sessió 3. La violència contra la dona

Sabent que cada dia alguna adolescent denuncia una agressió masclista a Catalunya, no ens podem quedar amb els braços creuats. I sobretot, sent conscients que hi ha un gran desconeixement per part d'aquest col·lectiu sobre el que significa assetjar i controlar, a través de les noves formes de comunicació, via WhatsApp, Facebook... Cal molta sensibilització sobre el tema entre els i les nostres joves. Aquesta ha estat la intenció de la sessió sobre l'eradicació de la violència contra la dona que ha tingut lloc a la Casa del Mar. Els estudiants de l'institut Príncep Girona i l'institut Barcelona Congrés han expressat els seus dubtes i impressions davant un tema que no deixa indiferent, però del que encara hi ha molta desinformació. Les companyes de l'associació Acció contra la violència masclista de Nou Barris, Rosa Maria i Isabel, han compartit les seves vivències personals i dures, d'un tema que el coneixen de ben a prop, ajudant així a entendre millor aquesta xacra social. Hem visionat talls de "El Color Porpra", "Te doy mis ojos" i del documental "Empezar de nuevo".

Sessió 4. El racisme

A la sessió del racisme hi ha col·laborat en Cristian de SOS Racisme Catalunya. Ens han acompanyat joves de Batxillerat de l'institut Consell de Cent, que han participat molt activament en les dinàmiques i també parlant des de la seva pròpia experiència personal dels prejudicis que ens envolten. Hem visionat talls de pel·lícules com “American History X” o “East is East”. Amb aquesta sessió hem volgut contribuir en l’educació per aprendre a viure en la diversitat des del respecte, propiciant un sistema de valors que construeixi una societat integradora, cada vegada més plural i complexa, i de remarcar que conviure amb diferents cultures ens enriqueix i que totes i tots hem de tenir igualtat d’oportunitats, caminant d’aquesta manera cap a una societat intercultural.

Sessió 5. L'Holocaust

No és fàcil tractar un tema com l’Holocaust, però trobem que és molt important promoure entre els i les joves l'empatia històrica a través d’un dels drames que més han marcat la història de la humanitat. Hem volgut crear vincles entre el passat i el present. Ajudar els i les joves a posar en context el que va significar l’Holocaust i les situacions semblants que es donen en el món avui dia o que han estat recents. Hem debatut sobre la connivència i la complicitat moral que la societat alemanya va permetre i sobre la nostra pròpia complicitat davant drames que ens envolten. Ens ha acompanyat la Rosa Toran, historiadora i expresidenta de l'associació l'Amical de Mauthausen en aquesta sessió del Cicle de Cinema i Drets Humans amb joves de 3r d’ESO de l’INS Manel Zafra de Barcelona. Hem visionat talls de diferents audiovisuals com “Adiós, muchachos”, “Francesc Boix, un fotògraf a l’infern”, “Europa, Europa”...

Sessió 6. Els drets humans

Aquesta sessió l'hem dedicat específicament a parlar dels Drets Humans basant-nos en la Declaració Universal dels Drets Humans de Nacions Unides aprovada el 1948. Encara avui dia continuen vulnerant-se els drets més fonamentals i per això és tan necessari conscienciar als joves sobre la importància de seguir lluitant per a ells. Hem parlat del dret a l'educació, del dret a la vida, del dret a judicis imparcials, de la presumpció d'innocència, del dret d'asil, sobre l'esclavitud, sobre el fet de no ser discriminats per raons de pell, ni religió... També hem reflexionat sobre aquelles lleis injustes que vulneren els nostres drets. I hem acabat interpel·lant als nostres assistents sobre la necessitat que siguin actius i crítics davant les injustícies d'aquest món. Gràcies a Maria Cañadas, expresidenta i activista de Amnistia Internacional Catalunya, per la seva participació, per transmetre 46 anys de lluita i per ajudar als joves a prendre partit. Hem visionat fragments de les pel·lícules "Buda va explotar per vergonya", "12 homes sense pietat", "Gandhi" i del documental "To Kyma. Rescat al mar Egeu".