Qui som

L’associació de periodisme Fora de Quadre va néixer l'any 2003. Està inscrita en el Registre d'Associacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 27614 i en el Registre d'organitzacions no governamentals per al desenvolupament (ONGDs), gestionat per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), amb el número 433.

Fora de Quadre és una associació formada en la seva majoria per dones i tenim integrada la perspectiva de gènere en el nostre funcionament intern. Tenim com a línies prioritàries la promoció d'una cultura de pau, la defensa dels drets humans, la cooperació amb els països del sud, l’educació en l'equitat de gènere i la prevenció de la violència de gènere. Prenem les decisions de manera conjunta a partir d'assemblees trimestrals i treballem perquè no s’estableixin relacions de poder entre nosaltres. També treballem en xarxa i cooperem amb altres entitats i moviments socials.

La junta directiva actual és:

Presidenta: Maria Ortiz Llargués. Secretària: Anna Masllorens Ferré. Tresorer: Cesc Mas Vitori

Som part de la Xarxa Educativa en Suport a les Persones Refugiades i de Lafede.cat.

Missió

Som un grup de persones que compartim la idea que el periodisme i la producció audiovisual poden ser eines molt poderoses per a la transformació social, tenim l’objectiu d’utilitzar-les per qüestionar el sistema social injust en el que vivim i així contribuir a la creació d’una societat civil informada i amb propostes per a la transformació social. Volem sensibilitzar per transformar.

Visió

Reafirmem la nostra aposta pel periodisme i la creació audiovisual per a la transformació social i creiem que farem una contribució més valuosa per a aquesta transformació si aconseguim:

  • Oferir una proposta integral i coherent en l’àmbit del periodisme i l’audiovisual per a la transformació social, treballant de forma cohesionada en els tres àmbits en els que estructurem les nostres activitats: producció periodística i audiovisual, sensibilització en els temes de pau, cooperació i Drets Humans i formació en comunicació social.
  • Ser un referent en periodisme i creació audiovisual entre els moviments socials i entitats del tercer sector, treballant en xarxa amb altres organitzacions afins; però també en el sector periodístic i de producció audiovisual, elaborant materials periodístics i audiovisuals amb rigor i creativitat.
  • Incrementar la nostra capacitat d’impacte i influència social, aconseguint que els materials que elaborem siguin difosos a través de mitjans de comunicació de masses.
  • Avançar en la millora organitzativa, aportant innovacions i integrant nous aprenentatges, amb un pla estratègic que avaluem periòdicament per guiar la nostra actuació.
  • Avançar en el funcionament cooperatiu, apostant per la participació i la presa de decisions horitzontals, amb eficiència, eficàcia, professionalitat i responsabilitat.

Valors

Compromís social: Estem compromeses amb les minories i les perifèries, normalment excloses. Amb la pràctica d’un periodisme compromès, volem donar veu a qui normalment no en té, fomentar l’esperit crític i denunciar les injustícies del sistema en el que vivim. No som neutrals, ni pretenem que ho siguin els nostres treballs. Volem transformar la societat cap a una que sigui més justa, igualitària i diversa i apostem per l’ús del periodisme i l’audiovisual per tal d’aconseguir-ho.

Gestió col·laborativa: Treballem de manera col·laborativa, prenent les decisions de manera conjunta entre les persones que formem part de Fora de Quadre i treballem perquè no s’estableixin relacions de poder entre nosaltres. Mantenim una comunicació constant i transparent amb les persones sòcies i les incloem, en la mesura del possible, en la presa de decisions, mitjançant processos participatius. I tot això amb professionalitat i eficiència.
També treballem en xarxa i cooperem amb altres entitats i moviments socials, buscant les sinergies que ens permetin arribar més enllà i beneficiar-nos les unes de les altres.

Emprenedoria: Som idealistes i ambicioses al projectar els objectius de transformació que ens agradaria assolir, realistes i estratègiques al traçar els itineraris per tal d’assolir-los, perseverants i entregades al dur-los a terme i lluitadores davant les dificultats. No ens quedem en el somni utòpic però irreal, ni caiem en l’activisme sense reflexió. Les inquietuds socials que ens mouen són tan urgents, que traiem tot l’optimisme, creativitat i ganes de treballar per tal de dur-les a terme.

Rigorositat: Vivim en entorns saturats de missatges comunicatius, que no sempre han estat prou contrastats abans de ser transmesos. Des de Fora de Quadre apostem per un periodisme rigorós, honest, responsable, equànime i de qualitat. Defensem una informació documentada i contrastada que promogui la reflexió i l'anàlisi. Apostem també per la creativitat artística com a eina al servei de la rigurositat dels nostres treballs per tal que el missatge arribi el més lluny possible.

Estratègia d'Educació pel Desenvolupament de Fora de Quadre

Podeu llegir-la aquí: Estratègia Fora de Quadre